28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

С библиотерапия срещу стреса от COVID-19 в Пещера

bogdana sirakova

[dropcap]П[/dropcap]ещера. В условията на COVID-19 библиотеката към Читалище „Развитие-1973“ в Пещера все повече прилага специална терапия с книги, за  да помага на своите читатели да се справят с тревожността. Библиотерапията датира от древни времена, още от първите храмови библиотеки в древен Египет.

„По време на управлението на фараона Рамзес Втори хранилищата на писанията, според преданията, са се наричали „аптека за душата“ или „лечебница на душата“, разказва ръководителката на библиотеката Богдана Сиракова.

По думите й, чрез техниките на библиотерапията може да се въздейства върху читателската култура, определени елементи върху личността на читателя, както и да се оказва емоционална подкрепа на хора в криза.

В момент, като днешния, в читалищната библиотека изготвят рецептурници с художествена литература, в това число и детска. Ето какво се съдържа в рецептурника при страх от създаване на социални контакти:

„Грозното пате“ на Андерсен, на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“, „На изток от рая“ на Джон Стайнбек, на Екзюпери „Малкият принц“, на Виктор Юго „Парижката Света Богородица“, на Ерих Мария Ремарк „Сенки в рая“, на Павел Вежинов „Нощем с белите коне“, на Рей Бредбъри „Вино от глухарчета“, на Алекс Беляев „Владетелят на света“ и др.

В друг рецептурник за подкрепа на близък болен Богдана Сиракова цитира още заглавия, сред които: на Мария Лалева „Живот в скалите“, на Даниел Стийл „Хубави неща“, на Скот Фицджералд „Нежна е нощта“, „Шантарам“ на  Грегъри Робъртс, „Тетрадката“ и „С дъх на канела“ на Никълъс Паркс, на Елизабет Гилбърт „Яж, моли се и обичай“, „Братята с лъвски сърца“ на Астрид Линдгренд, „По жицата“ на Йордан Йовков.

В 10-дневката на нови ограничения от днес на хората „определено с книга в ръка ще им бъде по-приятно“ – допълва Сиракова, според която библиотерапията сега е по-необходима отвсякога не само у нас, а и в целия свят.

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!