17 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:10, 10 октомври 20202min

Стела Георгиева Тодовичина – аристократичната елегантност

stela todovichina

Пещера. В новото издание на играта , наречено „Педагогика“ се отдава почит на пещерските учители в качеството им на будители за просвещение. Днес https://e-peshtera.com представя личността на пореден пещерски будител и общественик :

„Ако искаш да бъдеш елегантен- пиши на френски!“

Ъруин Шоу

Стела Георгиева Тодовичина е родена на 18 март 1934г. в Пещера. Стела завършва Пещерската смесена гимназия „ Св. Климент Охридски“ през 1947г. Баща й Георги Коматов подкрепя желанието на дъщеря си да изучава западен език в трудните следвоенни години. Стела Тодовичина се записва за студентка, специалност „Френска филология“ в Софийски Университет и успешно се дипломира през 1951г.

Стела Тодовичина

След завършване на висшето си образование още през 1951г. е разпределена да работи последователно в Брацигово, Батак и Пещера. За нея е било изключително вълнуващо да се завърне като учител в родната си гимназия. Дълго време не е успявала да преодолее учтивата форма при разговорите със своите преподаватели, които вече са станали нейни колеги в Пещерската смесена гимназия, в последствие СПУ „ Св. Климент Охридски“.

Изключително фин и деликатен човек, Стела Тодовичина успява да предаде с много любов своите знания по френски език на учениците си. Дълги години след това същите ползват свободно френския и помнят цели термини и думи десетилетия наред.

Стела е изтъкнат и талантлив самодеец. Още от ученическите си години тя е не само изявен пианист , но взема и дейно участие в певчевския хор. По време на своето учителстване в Брацигово се проявява и в тамошните хор и театрален състав. Тази своя страст към самодейната изява дамата, наричана съвсем заслужено „Аристократката на училището“ , запазва и след пенсионирането си през 1989г.

След едно читалищно събитие в Пещера през късната есен на 2004г. Стела Тодовичина претърпява инцидент с лек автомобил. Малко след злополуката тя умира. Най-изтънчената преподавателка по западен език в града напуска този свят на 05 ноември 2004 г.

 

 

Източници: – Пунев, Ан. „Енциклопедичен речник на Пещера“ -Попчев, Ст. “ 150 години светско училище в Пещера“ -разкази на съвременници, https://e-peshtera.com

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!