20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:37, 3 юни 20201min

Слънцето изригна най-мощно от 2017 година насам

slunchevo izrigvane

На 29 май беше регистрирано най-голямото изригване от октомври 2017 г.

Това може да е знак, че Слънцето вече е навлязло в новия си слънчев цикъл и ще увеличи активността си до няколко години, както учените предвиждаха. Астрономите са установили, че всъщност то преминава през 11-годишни цикли на дейност, с ясно определен минимум и максимум.

Въпросното изригване се е състояло на 29 май, в 07:24 UTC – плазмена верига от семейство слънчеви петна. Тези слънчеви петна са отвъд ръба на Слънцето, но можем да видим огнените бримки, докато те изскачат по линиите на слънчевото магнитно поле.

Те представляват пламък от М-клас, втората най-силна класификация. Те всъщност са доста леки, въпреки че когато са насочени към Земята, могат да причинят прекъсване на радиокомуникациите в полярните райони и радиационни бури в околоземното пространство, които представляват опасност за астронавтите. Те също могат да генерират красиво светлинно шоу на някои географски ширини.

Още през 2017 г. НАСА отбеляза, че слънчевият минимум се очаква през 2019-2020 година. През декември миналата година панелът за прогнозиране на слънчевия цикъл стесни този период допълнително, като заяви, че „слънчевият минимум между цикли 24 и 25 ще настъпи през април 2020 г. (+/- 6 месеца)“.

Източник : /https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!