20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:44, 4 януари 20211min

Сградата на Народния театър „Иван Вазов“ става на 114 години

naroden teatur sf

Сградата на Народния театър „Иван Вазов“, една от архитектурните забележителности на София, днес става на 114 години.

Тя е построена по проект на известните австрийски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, автори на планове за театрални сгради в цяла Европа.

Изграждането струва милион и половина тогавашни лева, а интересът при откриването на 3 януари 1907 година е огромен.

На сцената пред 900 зрители се играе специално написания от Иван Вазов пролог „Слава на изкуството“ и част от историческата драма „Иванко“ на Васил Друмев.

Събитието остава в историята с още нещо – студенти от Софийския университет са недоволни от елитисткия характер на откриването, като освиркват и замерят със снежни топки пристигащия в театъра кортеж на княз Фердинанд.

В резултат с указ на монарха дейността на университета е спряна за половин година, преподаватели са уволнени, а на студентите се забранява да членуват в партии. Академичната автономия е възстановена чак година по-късно.

 

 

Източник : / https://dnes.dir.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!