29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков14:59, 31 юли 20201min

Свободно, с тест или карантина: откъде и как могат да се приберат в страната български граждани

granica bg

Българските граждани могат да отидат без ограничения или с изискване за направен тест за COVID-19 до немалък брой държави в Европа – „Дневник“ писа за това вчера, подробности и карта вижте тук.

Но това повдигна въпроса какви са условията за прибиране, например от екскурзия в чужбина. С две думи: няма ограничения за българските граждани, прибиращи се от ЕС и Великобритания, както и някои други държави. При влизане от страни извън този списък, се изисква отрицателен PCR тест, направен максимум 72 часа по-рано, или 14-дневна карантина.

Информацията е от Заповед № РД-01-443 от 30.07.2020 г. за временна забрана за влизане на територията на Република България и определяне на лицата, които се поставят под карантина при влизане на територията на страната. Пълния ѝ текст четете тук.

Без ограничения

На територията на страната, без да е необходимо да представят PCR тест за COVID-19, се допускат всички лица, които пристигат с начална точка на отпътуване от:

– държави членки на Европейския съюз

– Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия

– страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан)

– Австралийски съюз

– Канада

– Грузия

– Япония

– Кралство Мароко

– Нова Зеландия

– Република Руанда

– Република Корея

– Кралство Тайланд

– Република Тунис

– Източна република Уругвай

– Хашемитско кралство Йордания

– Украйна

Тест или карантина

Това е необходимо за българи или хора с постоянно пребиваване в страната, прибиращи се от от всички трети държави, включително тези:

– Република Северна Македония

– Република Сърбия

– Република Албания

– Косово

– Босна и Херцеговина

– Черна гора

– Република Молдова

– Израел

– Емирство Кувейт.

Последните страни са изрично изброени в тази точка на заповедта, вероятно защото тя определя и това, че техните граждани се допускат в страната, за разлика от тези на всички останали държави извън изрично споменатите.

Тестът трябва да е проведен до 72 часа преди влизането в страната по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа.

Документът по трябва да съдържа имената на лицето съгласно документа за самоличност, с който пътува, данни за лабораторията, извършила изследването (наименование, адрес или други данни за контакт), дата, на която е извършено изследването, изписани на латиница метод (PCR) и отрицателен резултат (Negative), позволяващи интерпретация на документа.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят резултати от тест, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице.

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!