25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Световният ден на кукления театър отбелязваме на 21 март

kuklen teatur
[dropcap]П[/dropcap]рез 2003 г. Международният съюз на куклените театри към ЮНЕСКО обявява тази дата в подкрепа и популяризиране на кукленото изкуство.

Най-старият писмен документ, в който се говори за куклен театър, е опитът за автобиография на древногръцкия писател Ксенофонт, датиран около 400-ата година преди новата ера.

В България кукленият театър е основан през 1946 година от Мара Пенкова с нейни лични средства.

Снимка : pixabay

Само две години по-късно е гласувана и държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия Държавен професионален театър в България. 16 години по-късно, в тогавашния ВИТИЗ започва и висшето обучение по куклено актьорско майсторство, а след още 4 години студентите си имат и своя учебна сцена. Точно там и до ден днешен фантазията на преподаватели, сценографи, художници и учащи неуморно се разгръща, за да запали същата искра на въображението и в очите на публиката… от малки и големи.

Всяка година от 2006-а до днес видни личности от артистичния и културния свят са канени да напишат послание за празника, като сред тях са индийката Каспилия Ватсани, италианецът Дарио Фо, полякът Хенрик Юрковски.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!