19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков19:34, 29 октомври 20201min

Световен ден за борба с инсулта

Female doctor

Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемаст и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. Инсултите са трета причина за смъртност в България. Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно ≈ 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания от които 35311 случая са с мозъчен инсулт. От регистрираните 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са 28136 с различна степен на инвалидност, която при 10% от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

Какви са новите методи за лечение на инсулта и превенцията? Скептичното отношение към експертната позиция може да бъде опасно, смята акад. Иван Миланов, председател на Дружеството по неврология и директор на МБАЛ по неврология и психиатрия „Свети Наум“ – София:

„Много фактори са отговорни за инсулта. Ако ги класираме по тежест, най-важно е високото кръвно налягане, ако не е правилно лекувано; мозъчната атеросклероза, чието развитие зависи донякъде от начина на хранене; от тютюнопушенето; от злоупотребата с алкохол, от физическата активност. Това са най-често срещаните, най-баналните фактори, т.нар „променливи фактори“, върху които ние можем да въздействаме.“

Акад. Миланов е категоричен, че българинът малко неглижира проблема и не вярва. Той смята, че здравословният начин на живот и контролът над кръвното налягане са условие за добра превенция.

Акад. Миланов

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!