28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков19:48, 10 юли 20201min

„Света София“ в Истанбул ще стане джамия

istanbul sv. sofya

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписа указ, с който храмът „Света София“ в Истанбул ще се превърне в действаща джамия, предаде Би Би Си. Новината идва след решение на Висшия административен съд на страната, с което беше анулиран музейният статут на сградата.

„Света София“ е построена като християнска катедрала преди 1500 години. По-късно е превърната в джамия, а през 1934 година става музей. Тя е един от най-посещаваните туристически обекти в света и се намира под защитата на ЮНЕСКО. От институцията призоваха Турция да не превръща музея в джамия. Много християнски църкви в Европа отправиха същите призиви.

Указът на президента Ердоган прехвърля собствеността на „Света София“ към институцията, управляваща действащите религиозни имоти. Съветник на президента каза, че въпреки предстоящата трансформация, вътре в сградата ще бъдат съхранени византийските икони, а самата Света София ще продължи да има статута на обект на ЮНЕСКО и ще остане отворена за туристи.

В последния век „Света София“ е символ на политиците, борещи се за светска Турция. Нейното превръщане от джамия в музей е извършено през 1934 г. от създателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. По-рано тази седмица Върховният административен съд постанови, че превръщането на джамията в музей през 1934 не е било законно.

Източник : / https://www.svobodnaevropa.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!