29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:35, 21 април 20201min

Радиационният фон у нас е в нормалните граници

radiacya

С извънредно изявление във връзка с радиационния фон в страната излязоха шефовете на Пожарната главен комисар Николай Николов, на НИМХ проф. Христомир Брънзов и на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, за да успокоят появилите се напоследък притеснения на много граждани.

По думите на главен комисар Николай Николов, той е получил десетки запитвания във връзка с преноса на въздушни маси от Украйна и по повод пожарите около Чернобил.

„Пожарът край Чернобил е погасен повече от 70 часа, радиационната обстановка в България в рамките на нормата“. Това каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

„Прословутият пожар, възникнал този месец и обхванал няколкостотин декара гора, е вече погасен. Но получих много лични обаждания и предложих на премиера да направим тази пресконференция“, заяви още Николов.

„Стойностите на радиационния гама-фон, измерен от Националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване са в нормалните за страната граници, а именно 0, 008 до 0, 040 микрофибърта за час“, посочи още главен комисар Николов.

Той уточни, че в страната има 29 станции за измерване. „Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка и в момента тя е в рамките на нормата“, допълни още той.

„Нивата на радиация са толкова ниски, че не могат да бъдат засечени от уредите“, заяви  от своя страна проф. Христомир Брънзов.

„Във връзка сме са нашите колеги от Украйна Молдова и Румъния. Знаем какво става и няма никаква опасност в момента“, добави той.

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!