19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пускат безплатни филми за Деня на българското кино

kino

Денят на българското кино ще бъде отбелязан днес с безплатни филми.

На 13-и януари преди 106 години е била първата публична прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант“.

16 документални и 23 пълнометражни игрални български филми от последните години ще бъдат достъпни в една от най-големите родни платформи за видео съдържание. Лентите ще могат да се гледат безплатно от 4 следобед до полунощ.

Сред заглавията са най-новите филми, създадени както с държавна подкрепа от Националния филмов център, така и чрез частно финансиране.

На 13 януари 1915 г., в първото столично кино –  „Модерен театър“- е била премиерата на „Българан е галант“ на Васил Гендов. Лентата е заснета за 6 дни на столичната улица „Славянска“ с филмов апарат, купен на старо от Будапеща.

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е загубен през 40-те години при бомбардировките над София по време на Втората световна война. Останали са само няколко кадъра.

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!