28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:22, 8 октомври 20201min

Проф. д-р Сава Димитров е новият ректор на Музикалната академия

prof=dimitrov

Общото събрание на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” избра за ректор проф. д-р Сава Димитров – досегашен декан на Инстументалния факултет.

Екипът на новия ректор, сформиран след редовно проведените отчетно-изборни събрания е в състав:
Заместник-ректори: проф. д-р Адриана Благоева, проф. д-р Борислава Танева, проф. д-р Ивайло Кринчев, проф. д-р Свилен Райчев.
Декан на Теоретико-композиторския и диригентски факултет (ТКДФ) е проф. д-р Кремена Ангелова със заместник проф. д-р Евгения Симеонова.
Декан на Инструменталния факултет: проф. д-р Ясен Теодосиев, а негов заместник – проф. д-р Огнян Константинов.
Декан и заместник-декан на Вокалния факултет: проф. Нико Исаков и проф. д-р Виолета Горчева.

Новото ръководство има 4-годишен мандат.

Проф. д-р Сава Димитров е наследник на уважавана музикантска фамилия. Завършил е НМА „Проф. Панчо Владигеров” и е специализирал в Париж. Преподава кларинет и методика на преподаването по дървени духови инструменти в НМА „Панчо Владигеров” и в НМУ „Любомир Пипков”. Става професор през 2013 г. От 2014 г. е редовен гост-професор в департамента по музика към Скопския университет. Има диплом за педагогически постижения от Министерството на образованието, науката и младежта. Участва като член на жури на български и международни конкурси. Концертирал е в много страни по света. Бил е солист на Софийската филхармония, на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, на камерен ансамбъл „Софийски солисти”, на оркестър „Симфониета” към БНР, на оркестър „Оркестрал” и др.  Имал е самостоятелни рецитали в София и страната, в Австрия, Словакия и др. Има записи като солист и с камерни формации в БНТ и БНР. Репертоарът му включва произведения от всички епохи и стилове. Автор е на книгите „Българската кларинетна школа” (2007) и „Пътят на кларинетиста” (2011).  Съставил е и е издал три сборника с избрани и анализирани етюди за кларинет, написани от неговия дядо – проф. Сава Димитров.

В интервю за предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ новият ректор сподели, че се надява Музикалната академия да продължи да отстоява позицията на най-добро учебно заведение за музиканти в България – оценка, която официално е получила наскоро. „Успяхме в това трудно време да задържим тенденцията за покачване на броя на студентите, кандидатстващи в Академията. Това е истинско постижение, повярвайте ми! Не защото е важна бройката, а защото е важно усещането, че върви нагоре цялостният образователен план, който е поставен. И това е много важно. Академията има своя стратегия, която не е просто за един мандат – Академията върви с по-големи планове, обикновено те са за 10, а дори мечтаеш и за 20 години. Така че добре е да се поставят по-високи цели и с малки крачки, както се казва, да вървим натам. С малки крачки, но бързо, защото колкото по-бързо преодоляваме целите, които сме си поставили, толкова по-добре ще отговорим на динамиката на времето, в което живеем.“

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!