26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Преди 95-години и в Пещера е имало скаути

palatki

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Скаутското движение се появило в Англия / 1926-1932/. Офицерът Роберт Баден Пауел организира лагер с деца от столицата на Великобритания на остров Браунсет, като по този начин създава скаутското движение.

В България първата организация е създадена във Варна /1921/. Година по- късно се сформира дружина в София, следват Бургас, Търново и прочие.

Знаете ли, че и Пещера не е останала по-назад от модната тенденция да се развива обич към Родината, рицарството, грижата към по-слабите и беззащитни, привикване към самостоятелност и любов към труда.

Снимка : pixabay

В Пещера през месец май 1926г. учителският съвет на Непълна смесена гимназия учредява скаутска организация  с ръководител учителя Юри Гладаревски. За съжаление движението не намира широк отзвук сред младото поколение и пещерците. Вън от гимназията има отделни младежи, облечени в скаутски униформи като Димитър К. Теленчев, Анка К. Теленчева, Димитър Д. Чолаков и др. Има някои вълчета и пчелички б.р./ скаути до 14 годишна възраст се наричат вълчета- за момчетата, и пчелици за момичетата/. Всички те носели специални униформи – ризи цвят каки, кърпи на врата, панталони, колани презрамки, широкополи филцови шапки и отличителни знаци. Имали си и печатен орган- сп. „Разузнавач“, както и поздрав : „Бъди готов“ и отговорът „Винаги готов“.

За съжаление, или пък не,до създаване на градска организация не се стига, пише Анастас Пунев в своята Енциклопедия на Пещера.

Днес, световното скаутско движение обхваща над 40 милиона признати членове, а 15 февруари е обявен за  Международен ден на скаутите.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!