18 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:40, 10 август 20201min

Почитаме Свети Лаврентий – закрилник на готвачите

gotvach 1

На днешния ден – 10-ти август се чества Денят на Свети Лаврентий – закрилник на готвачите. В тази връзка днес се отбелязва и Професионалният празник на готвачите.

За пръв път у нас той се празнува преди повече от десетилетие, като за повода дори се организира специално шествие от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Свети Лаврентий живеел през III век. Той се слави като един от дяконите в Древен Рим, намерили смъртта си по време на гоненията на християни, организирани от римския владетел Валериан. Лаврентий съхранявал съкровищата в църквата. Ангажирал се още със социалните работи и финансовите дела там.

За жалост обаче, той също пострадал при гоненията. Разгневеният император му наредил да събере всички църковни богатства и да ги донесе на мястото, където ще бъде екзекутиран.

Професионален Готвач

Вместо злато и скъпоценни камъни обаче той се явил с бедни и изстрадали души, заявявайки, че именно те са най-голямото богатство на християнската църква. След което дарил на всички тези бедни миряни скъпоценностите, събирани от него през годините.

Житието на Свети Лаврентий е толкова вълнуващо и изпълнено с добрини, че представители на най-различни сфери откриват в него своя патрон и закрилник. Сред тях са именно месарите, винопроизводителите, ресторантьорите и готвачите. Смята се още, че той е покровител и на подрастващите.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!