16 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почитаме паметта на св. Стефан – първият християнски мъченик

sv stefan

Българската православната църква почита паметта на първия християнски мъченик – свети архидякон Стефан. Христовият ученик загинал от мъченическа смърт заради своята вяра, убит е с камъни по решение на еврейските първенци.

Стефановден се чества като зимен храмов празник на митрополитската катедрала „Света Неделя“, тъй като на първомъченика е посветен южният престол в храма.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан  отслужи тържествена архиерейска света литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна и пожела:

„По молитвите на свети архидякон Стефан, по молитвите на Светото семейство, Бог да ни помага и подкрепя със смирение и търпение да носим кръста си. Амин!“

Денят на свети Стефан е последният християнски празник от годината.

Денят на Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество Христово – на 27 декември, и е последният празник в годината, за който се казва, че „затваря кръга“. Култът към този светец е голям, почитта към него – също.

Църквата Свети Стефан в Истанбул

От времето на апостол Павел насам всички наричат Свети Стефан първи мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви в името на християнската вяра. След Възнесението на Христос били избрани седмина дякони (служители), които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв между тях е Стефан.

Обезпокоени от нарастването на броя на християните, членовете на синедриона (съвет на юдейските старейшини) влизат в спор със свети Стефан, но не устояват на „духовната му сила и мъдрост“. Затова възбуждат народа срещу архидякона, като го обвиняват, че хули Бога и Мойсеевия закон. Разярената тълпа го изкарва извън града и започва да го бие с камъни.

Светецът коленичи и преди да издъхне, се обръща към небето с думите „Господи, не им зачитай този грях!“. Тялото му е оставено на зверовете и птиците. През пети век част от мощите му са открити чрез видение и са положени в Сионския храм в Йерусалим.

Стефан е сред най-разпространените имена в България. В превод то означава „венец“. Единствената в света желязна църква, българската църква в Истанбул, носи името на първия християнски мъченик Свети Стефан.

Над 250 хиляди българи с това име празнуват днес, сочат данните на Националния статистически институт.

Желязната църква „Свети Стефан“

 

Изочник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!