25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:04, 1 юли 20201min

Почитаме паметта на Свети Йоан Рилски

sv ivan rilski

На 1 юли Българската църква почита паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец. На този ден мощите на българския светец са преместени от Търново в Рилския манастир.

Свети преподобни Иван Рилски е български духовник се смята за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ.

Великият българки светец, който е и съвременник на царете Борис Първи, Симеон и Петър, е роден в края на 9 век край Дупница в семейството на скромни и благочестиви родители. Приема монашеството и воден от влечението си към отшелническия живот, бъдещият светец се озовал в Рила планина, която тогава била дива и непристъпна. Там той се отдал на пост и усърдна молитва.

След смъртта си Свети Йоан се явил на своите ученици с молба мощите му да бъдат пренесени от Рилската обител в Средец. Това се случва на 19 октомври 980 година. През годините мощите са местени в Унгария и Велико Търново, за да бъдат върнати по време на турското робство обратно в Рилската Света обител, където се пазят и до днес.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!