23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков11:24, 25 януари 20201min

Почина художникът Андрей Даниел

A_Daniel

На 67 години е починал художникът Андрей Даниел. Новината за смъртта му съобщиха от Софийска градска галерия.

Проф. Андрей Даниел е представял изкуството си в многобройни изложби у нас и в чужбина – в самостоятелни и общи експозиции. Прочут предимно като живописец, той работи също и в областта на стенописа, сценографията, графиката и оформлението на книгата. За кратко се отдава на авангардното изкуство, като част от група „Градът“, в която са още художниците Греди Асса, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Недко Солаков и изкуствоведът Филип Зидаров. Заедно правят няколко изложби, но след разпадането на групата през 1991 г. Андрей Даниел се връща към живописта.

Автор е на книгата „Неща, места и хора“.

Роден е на 28 март 1952 г. в Русе, син е на големия театрален режисьор Леон Даниел. Завършва живопис в Художествената академия. Професор по живопис в Националната художествена академия. Член-кореспондент на БАН.

Носител е на Национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ за 2012-а.

Поклонението ще се състои на 29 януари от 11 до 13 ч. в столичната галерия „Академия“.

Източник : / https://www.ploshtadslaveikov.com/


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!