29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:05, 10 февруари 20201min

Почина Мирела Френи

mirela freni

Световноизвестната оперна прима Мирела Френи е починала в дома си в Модена след продължително боледуване, съобщиха италиански медии. Тя е издъхнала дни преди да отпразнува 85-ия си юбилей.

„Най-добрата Мими от втората половина на ХХ век”, категорични са и критиците, и публиката щом стане дума за италианското сопрано. Ролята й в операта на Пучини „Бохеми“ я изстрелва в звездната орбита в началото на 60-те години. Кариерата на Мирела Френи продължи повече от половин век.  Френи бе женена за прочутия български оперен певец Николай Гяуров. Той си отиде от този свят през 2004 г. в Модена. Мирела Френи е родена на 27 февруари 1935 г. в Модена, Италия като Мирела Фрегни.  Прави своя дебют в операта на 19 години, през 1955 г., в Модена, в ролята на Микаела в „Кармен“ от Бизе. Впоследствие получава предложения за много роли, но временно прекъсва кариерата си, за да сключи брак с Леоне Маджиера. Двамата имат дете. Френи се завръща към кариерата си през 1958 г. като печели конкурс и изпълнява ролята на Мими в „Бохеми“ на Пучини в Театро Реджио в Торино. Пее в Нидерландската опера 1959 – 60. Постига международна известност с интерпретацията на Адина в постановката на Франко Дзефирели на „Любовен еликсир“ от Доницети в Глиндебурн, където тя също участва и в опери от Моцарт през 1960 – 62. Двамата с Лучано Павароти се считат за най-добрите изпълнители в „Бохеми“. Френи е постоянна партньорка с Павароти както на сцената, така и в звукозаписното студио. През 1961 г. италианското сопрано дебютира в британската Кралска Опера в ролята на Нанета във „Фалстаф“ на Верди. През 1963 г. прави дебюта си в Ла Скала, в постановка на Дзефирели и под диригентството на Херберт фон Караян. През 1965 г. дебютира в Метрополитън опера в ролята на Мими, а по-късно и като Лиу в „Турандот“ на Пучини, Маргарита във „Фауст“ и Жулиета в „Ромео и Жулиета“. От началото на 70-те до 80-те, Френи започва да изпълнява по-сложни роли от Верди като Елизабета в „Дон Карлос“ (продукция на Джон Декстър), Дездемона в „Отело“, Амелия в „Симоне Боканегра“, Елвира в „Ернани“, Леонора в „Силата на съдбата“ и главната роля в „Аида“. Тя добавя към репертоара си и героините на Пучини от „Манон Леско“ и „Тоска“, записва „Мадам Бътерфлай“ и трите роли в Триптиха (Il trittico). Участва и във филм „Мадам Бътерфлай“ заедно с Пласидо Доминго, под диригентството на Херберт фон Караян и режисурата на Жан-Пиер Понел. През 1976 г. участва във филма на Понел „Сватбата на Фигаро“ в ролята на Сузана. „През 1981 г. Френи се омъжва за известния български оперен бас Николай Гяуров. Двамата заедно спомагат за основаването на центъра Centro Universale del Bel Canto във Виньола, където започват да водят майсторски класове през 2002 г. След смъртта на Гяуров през 2004 г. Френи продължава общото им дело по запазване традицията на бел кантото и понастоящем обучава млади певци от цял свят. През 2002 г. е удостоена с почетна степен от Университета в Пиза за „значимия ѝ принос за европейската култура“. Френи приключва професионалната си кариера на сцената с операта „Орлеанската дева“ във Вашингтонската национална опера на 11 април 2005 в ролята на Йоана (Жана Д’Арк).


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!