20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почина именит британски режисьор

sveshti

Британският режисьор Майкъл Аптед, известен с дългогодишната си документална поредица „Up“ и като създател на филма „Само един свят не стига“ за Джеймс Бонд, е починал на 79-годишна възраст, съобщават световните агенции, позовавайки се на агента му.

Аптед е починал в четвъртък в дома си в Лос Анджелис, САЩ, съобщава агентът му Рой Аштън, цитиран от БТА. Той обаче не разкрива подробности около кончината му.

Майкъл Аптед е познат и с работата си над продукции като биографичния филм за кънтри певицата Лорета Лин „Дъщерята на миньора“, „Паркът Горки“, „Горили в мъглата“, „Процес от класа“, „Крайни мерки“, „Достатъчно“, „Изумителна благодат“, „Енигма“, „Пробив“, и епизоди от дългогодишния британски сериал „Коронейшън стрийт“.

Режисьорът е най-известен с документалната си поредица „Up“, стартирала през 1964 г. и проследяваща съдбата на 14 британски деца от различни социо-икономически среди от седмата им година до 63-годишна възраст.

Майкъл Аптед е роден на 10 февруари 1941 г. в Ейлсбъри, Бъкингамшър. Следвал е в Кембриджския университет. Сред приятелите му от студентските години е известният комик Джон Клийз. Аптед започва кариерата си в британската телевизия „Гранада“, където се заражда идеята за документалната поредица „Up“.

На по-късен етап от живота си Аптед се мести в Лос Анджелис. В периода между 2003 и 2009 година е президент на американската Гилдия на режисьорите.

Томас Шлам, настоящият президент на професионалната организация, направи изявление, с което отдаде почит към видния кинодеец. „С натежали сърца скърбим за загубата на нашия почитан колега, дългогодишен лидер на режисьорската гилдия и мой приятел Майкъл Аптед. Наследството му завинаги ще остане вплетено в тъканта на киното и нашата организация“, се посочва в изявлението.

Режисьорът на комедията „Шаферки“ Пол Фейг споделя, че Аптед винаги е бил изключително добър с него, както и че е голям поклонник на работата му.

„Отиде си друг легендарен кинодеец, брилянтен документалист и прекрасен колега. Направете си услуга и се запознайте с впечатляващата му филмография“, написа в Туитър продуцентката на „Пришълците“ и „Терминатор“ Гейл Ан Хърд.
Почит към Майкъл Аптед отдадоха и от американската Академия за кинематографично изкуство и наука на официалната страница на „Оскар“-ите в Туитър.

„Режисьорът Майкъл Аптед завинаги ще бъде запомнен с новаторската си поредица „Up“, както и с многото си възхвалявани филми, сред които „Дъщерята на миньора“ и „Само един свят не стига“. Аптед ще липсва на всички ни“, гласи публикацията.
Въпреки че самият кинодеец никога не е бил номиниран за „Оскар“, два от филмите му получават актьорски номинации за водещите киноотличия – на Сигорни Уивър за превъплъщението й в образа на приматоложката Даян Фоси в „Горили в мъглата“ и на Джоди Фостър за „Нел“.

На страницата в Туитър на група „Гарбидж“, която изпълнява тематичното парче към филма от поредицата за Джеймс Бонд, Майкъл Аптед е окачествен като „очарователна душа“.

Аптед оставя след себе си съпругата си Пейдж Симпсън и три деца – синове Джим и Джон и дъщеря Лили.

 

 

Източник : / https://www.vesti.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!