29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков17:22, 29 ноември 20201min

Почина известният гайдар Стою Чонгаров

stoyu chongarov

Почина известният гайдар Стою Чонгаров от село Бостина.Тъжната новина съобщиха от Гайдарски състав “Петко Войвода“. Той ни напусна на 89-годиша възраст.
Самоукият музикант Бай Стою е един от доайените на родопската гайда. Той е част от основателите на „100 каба гайди“. Белобрадият родопчанин винаги бе с носия и с пищов и нож на пояса си.

Дядо Стою е роден в смолянското село Бостина. Той е един от основателите на оркестър „100 каба гайди”. Той носи дълга брада, има едри мустаци, рунтави вежди, благи очи и е много разговорлив и мъдър.

Когато се появява на сцената, е облечен с хайдутска носия, на гърдите му виси мъжкият накит „кюстек” – тежащ около половин килограм, а в пояса му са втъкнати нож и пищов. Бай Стою разказваше, че всички родопски песни са му любими и без пищов никога не излиза на участие.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!