28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почина актьорът Кристофър Плъмър

kristofur plumur
[dropcap]К[/dropcap]ристофър Плъмър, роденият в Канада актьор, който стана известен още като партньор на Джули Андрюс в мюзикъла „Звукът на музиката“ от 1965 г., почина на 91 години, съобщи Deadline Hollywood, а после новината бе потвърдена и от семейството.

През 2012 г. той стана и най-възрастният актьор, удостоен с оскар за участието си в „Новаци“ (Beginners, 2011).

Плъмър е починал в дома си в щата Кънектикът, а до него в последните му часове е била съпругата му от 53 години насам Илейн Тейлър, допълва изданието, цитирано от „Ройтерс“.

Ветеран и радващ се на огромно уважение в кино средите, той започва кариерата си още през 50-те години, а тя се простира през почти 7 десетилетия. Един от последните му филми бе „Всички пари на света“ на Ридли Скот, в който пое ролята на Кевин Спейси, докато той трябваше да се оправя с обвинения в сексуално посегателство. Скот каза тогава: „Този актьор е като книжка за оцветяване, може да направи абсолютно всичко“.

„Крис бе изключителен човек, който дълбоко обичаше и уважаваше професията си по един старомоден начин, със самоирония и с мелодия в думите. Той бе национално съкровище и дълбоко ценеше канадските си корени. Чрез своето изкуство и човечност той докосна сърцата на всички ни и легедарният му живот ще се помни поколения наред. Той завинаги ще бъде с нас“, написа Лу Пит, негов стар приятел и от 46 години личен мениджър.

  • Рожденното му име е Артър Плъмър – роден през 1929 г. в Торонто внук на третия премиер на Канада Джон Абът. Израства в Квебек, поради което говори перфектно френски и английски.

След училище влиза в трупа на театър в Монреал и след кратко участие на Бродуей стига до първата си водеща роля като Хал в „Хенри V“ на фестивала „Стратфорд“ в Онтарио през 1956 г. Три години по-късно идва номинация за награда „Тони“ в постановка на Елиа Казан. Получава роли и в Кралската Шекспирова трупа във Великобритания в началото на 60-те години.

Години по-късно споделя за „Звукът на музиката“, превърнал го в звезда, че бил толкова бесен, когато научил, че толкова се подготвял да пее, а озвучаването ще е от друг, че щял да откаже ролята. Но приел, „само защото исках да направя мюзикъл на големия екран“. Плъмър не харесва и това, че го помнят с точно този филм, след като е играл в десетки други.

Следват покани известни режисьори, включително от Сергей Бондарчук за „Ватерло“ (1970). Продължава да снима и през 80-те и 90-те години, но във все по-незначителни роли. За сметка на това театралната сцена му носи номинации и награди „Тони“ чак до 2004 г.

Изненадващо, когато вече е навършил 80 години, кариерата му в киното тръгва нагоре. През 2010 г. за пръв път е номиниран за оскар за „Последната гара“ по Лев Толстой, а две години по-късно идва и наградата за „Новаци“. Тогава Кристофър Плъмър е на 82 години.

И това не е краят – през 2018 г. отново е номиниран за оскар, когато е на 88 години и така става най-възрастният актьор, удостоен с подобно внимание. Става дума за „Всички пари на света“, в който играе Джон Пол Гети и според Ридли Скот Плъмър е бил фаворитът му, но не спрели първоначално на Кевис Спейси заради преклонната възраст на канадеца.

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!