29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Потвърдиха присъдата на Ахмед Муса за проповядване на омраза

sud

[dropcap]П[/dropcap]азарджик. Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата по делото срещу имамите.

Пловдивският апелативен съд потвърди изцяло присъдата, постановена от Окръжен съд – Пазарджик, с която 14 подсъдими бяха признати за виновни по т. нар. „имамско дело“, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Присъдата е обжалвана от 12 от подсъдимите с искане за отмяна на наказанията и признаването им за невинни по повдигнатите обвинения, както и от Окръжна прокуратура – Пазарджик, с искане за увеличаване размера на наложените наказания.

В решението си Пловдивският апелативен съд приема, че обжалваната присъда е правилна, обоснована и законосъобразна. При разглеждане на делото не са били допуснати съществени процесуални нарушения. Наложените наказания са справедливи и отговарят на тежестта на извършените престъпления.

През декември 2019 г. Пазарджишкият окръжен съд призна Ахмед Муса за виновен за това, че от ноември 2013 г. до 25.11.2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово – непосредствено и чрез Интернет, чрез организиране, издаване и разпространяване на книгата „Вероотстъпване “ на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.

Муса е признат за виновен и в това, че в периода ноември 2013-2014 г. в Пазарджик, в джамията „Абу Бекир“ и посредством профил в Интернет сайт е пропагандирал война. На него е наложено едно общо най-тежко наказание от 7 години и 6 месеца, което е увеличено с една година.

Така наказанието, което Ахмед Муса ще следва да изтърпи, е 8 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 9 500 лева.  Други четирима подсъдими са осъдени, на по 3 години и 6 месеца лишаване от свобода, както и глоба от по 7000 лв. Има и такива осъдени на по 2 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от по 6 000 лв. за всеки от тях.Двама са с по 2 години лишаване от свобода. Една жена е осъдена на 2 години и 6 месеца условно с 4 години и 6 месеца изпитателен срок.

Решението на Пловдивския апелативен съд може да се обжалва пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Източникhttps://www.dnes.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!