19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков13:41, 13 октомври 20202min

Постамент с паметна плоча в местността „Черковището” над Пещера ще бъде открит в събота

ametnik sveti konstantin

Пещера- Свети Константин. На 17 октомври от 12:00 часа в селището над Пещера ще бъде осветен и открит постамент с паметна плоча в местността „Черковището”. Тази плоча ще съдържа информация за съществуването и историята на унищожения в миналото средновековен манастир, на чието място е останал днешния параклис.

На откриването са поканени да присъстват кметът на Общината Йордан Младенов, д-р Николай Пенев- председател на местния парламент, представители от Областна администрация- Пазарджик, сподвижници, общественици и граждани сподели с  Peshtera Prim инициаторът и автор на проекта Десислав Христов. Организатори са Община Пещера и Инициативен комитет.

Канят се граждани, гости и почиващи в курортното селище да присъстват на церемонията.

Припомняме, че през 2019г. Десислав Христов с финансовата помощ на Мария Джуркова издаде своята книга „Курортът „Св. Константин” – снимки от миналото”. Тази брошура съдържа изключително интересни снимки с анотации към тях, касаещи периода от 1900г. до наши дни.

Поводът на това издание имаше изключителна  благотворителна насоченост и средствата, постъпили от продажбата му, бяха използвани за изграждането на постамент с паметна плоча.

 

Десислав Христов

Историк по призвание и професия Десислав Христов е категоричен, че историята трябва да се помни и за това активно се заема с изграждането на  паметници и паметни плочи. Христов е инициатор и автор на идейния проект. Техническото изпълнение е на Богомил Цветанов. Архитект е Атанас Васев. Геодезическите дейности са извършени от Цветан Цанев. Помощ в богоугодното дело оказва Община Пещера и Общински съвет- Пещера. Семейство Христови  са участвали в друг подобен проект – изграждане на паметен мемориален комплекс „Стена на храбростта” в град Плачковци, от където е родом историка и за тези си заслуги са удостоени с почетна награда  от  военния министър на Република България.

Използван източник : https://e-peshtera.com

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!