29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Посегнаха и на цветните татуировки! ЕС налага забрана

tatuirovka
[dropcap]К[/dropcap]рай на цветните татуировки! Заради съмнения, че са канцерогенни ЕК забранява част от боите, които се използват при изрисуването на телата. Последните промени в регламента, които Брюксел направи, вече са факт и трябва да влязат в сила през следващите месеци. Зелените и сините цветове вече са забранени и в някои козметични продукти по същата причина.

Сериозно затягане на правилата за боите за татуси ще има от 4 януари 2022 г. Причината е в рисковете, които могат да крият за здравето. Експертите смятат, че в дългосрочен план мастилото под кожата може да доведе до рак, генетични мутации, репродуктивни проблеми и алергии.

При татуирането кожната бариера се нарушава, а мастилата се абсорбират в тялото. Смесите навлизат в човешката кожа, в очната ябълка или в лигавиците. Разтворимите съставки обаче се разнасят в цялото тяло в рамките на няколко часа или дни, предупреждават от Европейската агенция по химикалите. Така опасни разтворители и токсични елементи и метали могат да проникнат с мастилото в тялото.

Производителите имат срок от около една година – да намерят заместители на част от мастилата, които крият най-сериозен риск за здравето. В списъка на забранените съставки влизат такива, които водят до канцерогенност, мутагенност, репродуктивни проблеми, както и до сериозни увреждания на кожата и очите.

 

Източник : / https://www.plovdiv24.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!