25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Поредната  малка стъпка  на местната общност към голямата цел – грижата за човека

nvda

Пещера. Народно читалище „Развитие – 1873“ гр. Пещера с финансовата подкрепа на Общински  фонд за подкрепа на местни инициативи предоставя нови възможности за хора със специфични потребности.

Мисията на пещерското читалището  от създаването му до днес е да постига ново качество на живот чрез личностно развитие , национално самосъзнание и приобщаване  на местната общност към ценностната система  на съвременната цивилизация.

С цел  повишаване качеството на живот, социално общуване и гражданска активност на хора със специфични потребности читалището реализира проект „Информационни пътеки за хора със специфични потребности – една малка стъпка към голямата грижата за човека“.

Проектът се финансира от Общински  фонд за подкрепа на местни инициативи Община Пещера.

Читалищната  библиотека е включена в системата Глобални библиотеки . Тя разполага с книжен фонд от 37000 тома. Посещенията в нея през 2019 г.  са 6786, а заетите от тях библиотечни документа 12362 . Интернет посещенията са 1238 . Библиотека се абонира и за  образователния сайт „Уча се” в помощ на ученици, студенти, родители. Осигурява онлайн достъп до електронния си  каталог и други собствени бази данни чрез интернет и предоставя дистанционни услуги на своите потребители, средно годишно 800 абоната и нито един от тях незрящ – по обясними причини. Сега това  неравенство се преодоля.

В библиотеката по проекта е  инсталиран специализиран софтуер на Българската академия за компютърна лингвистика за трансформиране на текстови файл в гласов. Проведе се обучение на 5 човека библиотекари и доброволци от Клуб приятели на книгата, които ще сътрудничат на незрящи в придобиване на умения за ползване на специализирания софтуер.Така ще бъдат приобщени и незрящи към глобалния свят на информационното общество.

НЧ“Развитие -1873“ гр. Пещера е център на духовния живот в града.  За да се осигури  достъп до обществени обсъждания , културни събития и инициативи организирани от Община Пещера,  учебните заведения , граждански клубове от града и национални културни институции , по проекта е  закупена рампа за стълбите пред главния вход. С  нея  се преодолява  височина от 46 см.  Така в съвременните условия на живот  сградата паметник на културата строен през 1903 г., се адаптира към  изискванията на хората със специфични потребности .


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!