28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков9:07, 24 февруари 20213min

Помниш ли престилката на баба ?

kavaka stara snimka
[dropcap]О[/dropcap]сновната функция на престилката на баба беше да защити роклята, с която беше облечена. Но служеше и като ръкавица за сваляне на горещия тиган от огъня.
Служеше да избърше сълзите на децата, а понякога да им чисти изцапаните лица. Престилката служеше и за да пренесе яйцата от полога, а понякога и пиленцата. Използваше я да събира презрелите плодове, които падаха от дървото сами. При посещения от непознати, престилката на баба служеше, като подслон за срамежливи деца, а, когато беше студено, баба обвиваше ръцете си в нея.
Онази стара престилка, която стоеше окачена в кухнята. С нея се носеха и картофите и дървата в кухнята. Служеше и като кошница за пренасяне на домати и краставици току-що откъснати от градината. Баба също я използваше, за да извади тавата с прясно изпечен тутманик от фурната, да я сложи покрита до прозореца, така че тутманика да си обиколи нивата.
В днешно време вече няма баби, които трябва да си пазят роклята с престилка, защото имат много рокли, дръжките на тиганите вече не се нагорещяват, лицата на децата чистим с мокри кърпички,…
В памет на всички тези баби, които имаха престилки – една чиста и окачена в кухнята, а другата съхнеща на простора – си имам и аз една престилка. Тази престилка ми напомня за моите мили баби и колко много неща успяваха да направят с нея с любов. За тях си мислех днес с много обич.
Йонка Иванова

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!