29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков11:27, 6 ноември 20202min

„Пещерските будители“: Представяме ви Каталина Панайотова и Александър Бонев

konkurs knigi

Пещера. Пещерските будители

Каталина Панайотова

Каталина Панайотова, 6 кл., СУ“Св. Климент Охридски“ – гр. Пещера

Може ли един много млад български търговец да дава всичките си спечелени от своя труд пари за свободата на България?

Дали в наши дни има хора, готови на това да дават мило и драго за нашата Родина, да ни учат и да ни показват правилния път?

Най-лесно е да потърсим отговори на тези въпроси в биографиите на националните будители или на жителите на известните възрожденски центрове – Копривщица, Карлово, Калофер… Тези отговори може да ги откриеш и в нашето малко градче. Пещера не е на картата на известните огнища на българщината, но и тук има достатъчно примери за патриотизъм, за отдаденост на Родината и на духовността.

Един от младите български борци за национална свобода, дали мило и драго, здраве и живот за добруването на България, е от град Пещера.Трудолюбив и находчив е пещерският будител Димитър Горов.

Димитър Горов е роден на 28 юни 1840 г. в гр. Пещера. През 1886 г. се преселва в Браила, Румъния, а по-късно се установява в Гюргево. Благодарение на своето трудолюбие, находчивост и икономия успява да натрупа капитал и да отвори фабрика за сапун и свещи. Обличал се е елегантно и е носил златен часовник с ланец. Казват, че не толкова от суета, а за да респектира, руската и турската администрация. Жени се за сестрата на Ангел Кънчев – Иванка Кънчева. Голяма част от спечелените си пари дава за свободата на България. Сближава се с Любен Каравелов, Васил Левски, Ангел Кънчев, Стефан Стамболов, Христо Ботев.

Той дава част от парите и изпраща до Вардин четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през 1868 г. През есента на 1875 г. наема къща за Гюргевския революционен комитет. Неговата кесия била отворена за всеки изпаднал в беда бунтовник.

Димитър Горов финансираиздаването на стихосбирката „Песни и стихотворения от С. Стамболова“. Дава част от парите, с които Христо Ботев купува печатницата си.

По време на Руско – турската война разпродава имуществото си и се присъединява към руската армия, като преводач. След Освобождението живее в Трявна, където е погребана съпругата му.

В биографията на Димитър Горов ми направи впечатление това, че като че ли остава в сянката на големите – Ботев, Стамболов. Но историята не се прави само от изключителните личности, а и от хилядите, като Димитър Горов, които ежедневно работят за България, но не с героични жестове, а с постоянство и упоритост.  Та благодарение на нашия съгражданин е запазено писмото на Ботев до съпругата му, както и обръщението на поета до европейските вестници.

Димитър Горов е погребан в Трявна, по –късно костите му са преместени в по-ново гробище и до днес все още не е известно къде почива този свят човек.

 

Александър Бонев, 4 кл. , НУ“Михаил Каролиди“

Трето място в конкурса „Пещерските будители“

 

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В училище често говорим за Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Петко Славейков и други. Но има и такива будители, за които се знае малко и обществото почти не познава.

За тях искам да разкажа – Спас Зафиров. Моята „среща“ с него стана съвсем случайно. В началото на тази година прочетох обява за литературен конкурс на негово име. А близо до моя дом се намира улица „Спас Зафиров“. Поинтересувах се кой е този човек и разбрах, че той е от Пещера. Живял е през 19 век и е бил истински будител. Преподавал е в Пещера, Пазарджик и Калофер. Много образован за времето си човек – говорил е свободно френски и гръцки език, превеждал е, пишел е стихове. Той е бил инициатор на първото честване на празника на Светите братя – Кирил и Методий, на 11 май 1856 г.

Най-интересното за него е, че в Пловдив е бил учител на Христо Ботев и Иван Вазов. И от този момент нататък, всеки път, когато в училище или по друг повод срещна имената на Ботев и Вазов, в сърцето ми ще трепва едно специално чувство на гордост, че Спас Зафиров е мой съгражданин.

Смятам, че всеки българин трябва да помни своето славно минало и да предава добрите примери напред във времето.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!