29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков11:45, 19 май 20201min

Пещерка пропищя от скорпиони

skorpion__

Пещера. От жегите и влагата в Пещера са плъзнали черни скорпиони. За страховитото нашествие алармира местна жителка. Гадинките са две и се намират в канцеларията на Фаня Колева- експерт „Екология“ в Общинска администрация. Съгражданката ни е била потресена и силно обезпокоена при вида на тропическите животни в собствения си дом, разказва Колева. Един е открит в банята на къщата, другия е щъкал на воля в двора почти в центъра на Пещера. Скорпионите ще бъдат предоставени на кабинет по биология в едно от училищата за обучение, уточнява Колева. Тя поясни, че няма място за тревога.

Макар и да е стресиращо за хората, членестоногите са характерни и за нашата географска ширина.  Срещат се често и обитават сенчести и влажни райони. Крият се под камъни, дънери, изби и мазета. Ужилване от този вид скорпион се сравнява с това на оса. „Никога не нападат сами човека, инцидентите с тях обикновено се случват при случайно настъпване“, коментира еколожката. Карпатският скорпион се храни с хлебарки и мокрици.

„Видът е характерен за нашия регион среща се в планинските райони на височина до 1850 m. Отровата на карпатския скорпион не е опасна за човешкия живот, но при хора с алергия към някоя от нейните съставки, може да настъпи анафилактичен шок“, каза Фаня Колева и припомни, че за разлика от нашенския, тропическия му събрат е опасен за живота на човека.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!