19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:35, 16 януари 20201min

Пещера Снежанка посрещна гости за рождения си ден

снимка гости пещера снежанка

Пещера. Пещера Снежанка събра почитателите на спелеологията и туристи за своя 59-и рожден ден. Георги Киев – председател на ТД „Купена“, припомни важни дати и събития около откриването на подземния бисер през 1961 г. Местните пещерняци посрещнаха гости на празника от туристическите дружества в Пазарджик, Велинград и Панагюрище, пристигнали специално за честването. Безплатна обиколка на залите в пещерата, почерпка – горещ билков чай на фона на гайдарски звуци, скара и руйно вино, повишиха настроението на присъстващите, които са получили календарчета със снимки от прочутото пещерно образувание. Не бяха забравени и хората, посветили живота си на облагородяването на района и развитието на пещерното дело. Паметта им беше почетена с едноминутно мълчание. Пещерата Снежанка над град Пещера е открита на 3 януари 1961-ва. На 8 август същата година е обявена за природна забележителност от Главно управление на горите. Използването на пещера Снежанка като туристически обект започва след нейното благоустрояване през 1968 г. Тя е сред Стоте национални туристически обекта на БТС. Дълга е 145 м, с постоянна годишна температура 8 градуса. Образувана е от Новомахленската река през епохата на леванта и дооформена през кватернера. В пещерата могат да се видят едни от най-красивите ледникови форми в България. Тя е богата на сталагмити, сталактити, сталактони, драперии и синтрови езерца. Състои се от няколко красиви зони: Вълшебната зала, Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост, Залата на гълъбите, Залата на китайските фенери и Каменната гора. В средата на пещерата има кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранножелязната епоха и кости на животни. Траките са я използвали като убежище от враговете си. Пещерата Снежанка ще ви разкрие своите тайни, които са на повече от 3.5 млн. години. Най-бялата пещера в България омагьосва всеки, който прекрачи прага й. Вие сте следващите – нас вече ни плени!


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!