23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков13:22, 27 януари 20201min

Папагал в Пещера се справя отлично със зимата без емоционални потребности

papagal

фотограф : Андрей Андреев

Пещера. Странен звук от птица кара минувачите в централната градска част с часове да стоят на място с очи вперени в короните на дърветата да търсят гласовитото пиле. Мълвата гласи, че наш съгражданин купил чифт папагали от странство. Пъстроклюните били на особена почест в семейството. Грижели се подобаващо, угаждали на капризите им. Рапсодия по пещерски, както се казва. Радостта от екзотичните твари не продължила дълго. Научили се хитреците как с човка да повдигат вратичката на клетката. Пробвали те скрити от погледите на грижовните стопани да преодолеят бариерата към свободната шир. И успели… С нелеката задача да изучи родните висини и градчето се заело мъжкото. Така де. Ред на тая работа с куража има и в животинския свят. Литнала волно птицата и не щеш ли не се и върнала. Било лято. Минувачи виждали пъстроперото как се справя с новите предизвикателства на волното летене. Не липсвали и такива, дето се заели да го уловят. И уж да го предадат на собствениците. Мамели го с различни приспособления, лъгали го с просо, научили и свирнята му. Ама не- ядец. Замислело се обществото как ще да изкара зимата. Ще устиска ли на студовете този представител на южните ширини. И всеки път когато се чуело характерното подсвиркване от гърлото на гласовитото пиле, нашенецът кахърно предричал края му. И така. До ден днешен. Та в края на януари папагалчето все още е живо. Смайва с пъстротата на перата си онзи, който го зърне в клоните. Разширил е похожденията си в далечни краища на Пещера. И без да мисли за уюта на родната клетка и да тъжи за благоверната си, включил в новото си меню семки от борови насаждения, не отказвал на изоставени гроздови пъшки по асмите, или самотна ябълка в дворовете. Сега хората му се радват а двукракото се пъчи смело пред камерите на апаратите за селфи. В края на януари, съвсем по пещерски зевзеци се чудят как да задомят с дама новия ни съгражданин за да се навъдят папагали и без адресна регистрация и документ за уседналост в чужди ширини. Познавачи предлагат женска да се вземи от Турция, щото и там зима има. Възниква въпрос. Ами границата? Запрещенията да се внасят екзотични животни у нас ? И отговор натъкмили остроумниците. Да се улови, да се отведе в клиника. Хекиминът / лекар, врач, знахар, доктор / да измери кръвното на невястата, да установи дали е наред холестерола, да удари параф на разрешителното. Да се натъкми процесия- празнична и да има комисия по посрещането. Грижовни хора сме ние. И е хубаво. Ще почакаме. Да дойде пролетта или на свобода да отлети и любимата му от своя железен дом.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!