24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:46, 7 октомври 20201min

Отсъствията на малчуганите по семейни причини скачат на 20

deca uchenici

Отсъствията на децата от подготвителните групи – 5 и 6-годишните, по семейни причини ще бъдат увеличени от 10 на 20 за настоящата учебна 2020/2021 г. Това става с преходните и заключителни разпоредби на Наредба № 5 за предучилищното образование, обнародени в Държавен вестник на 2 октомври, съобщи „Монитор“.

Отсъствия на малчуганите в задължителна предучилищна възраст по семейни причини са допустими след писмено уведомяване от родителите в срок, който е определен с правилника за дейността на детската градина или училището, в което хлапето се обучава.

С промените в наредбата се дава възможност при извънредни обстоятелства, когато детските градини бъдат затворени, след заповед на образователния министър да се осъществява педагогическо взаимодействие от разстояние в електронна среда. Това ще става с участието на родителите чрез средствата за информационни и комуникационни технологии. Онлайн заниманията обаче не трябва да бъдат повече от 30 минути на ден.

През настоящата учебна година процедурата за преминаване в самостоятелна форма на обучение също е улеснена. В предходните и заключителни разпоредби е посочено, родителите трябва да подадат заявление до детската градина или училището, в което се обучават от първо до пето число всеки месец, ако искат да обучават хлапето от вкъщи. В него те трябва да декларират, че могат да гарантират подходяща среда за учене чрез игра и да посочат списък на избраните познавателни книги и помагала. Тази година те няма да бъдат задължени да разработват учебните планове, по които ще обучават децата.

Източник : https://www.dnes.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!