29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:46, 17 юни 20201min

Открито е лекарство, което спасява тежко болни от коронавирус

lekarstva

Дексаметазон, евтин и широко използван кортикостероид, се превърна в първото лекарство, което показва, че може да спаси живота на пациенти, засегнати тежко от коронавируса, като учените го приветстваха като „голям пробив“ при лечението на Covid-19, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Обикновено използван за лечение на редица алергични реакции, както и ревматоиден артрит и астма, дексаметазон е противовъзпалително средство.

Резултатите от изпитанията, обявени във вторник, показаха, че дексаметазон, който се използва за намаляване на възпаление при други заболявания, е намалил смъртността с около една трета сред най-тежко болните от Covid-19 пациенти, приети в болница. В клиничните изпитания, направени от британски учени, споменатото лекарство е дадено на 2 104 случайно избрани пациенти с тежко заболяване от новия коронавирус. Резултатите от лечението им са сравнени с тези на други 4321 тежко заболели, които не получили стероида.

Той бил прилаган или орално, или интравенозно, като се наблюдавал 35-процентен спад на смъртните случаи сред пациентите, поставени на апарати за изкуствена белодробна вентилация и 20 процентен спад при пациентите, които имали нужда от допълнителен кислород.

Понастоящем няма одобрени лечения или ваксини за Covid-19, болестта, причинена от новия коронавирус, който уби повече от 431 000 души в световен мащаб.

Източник : / https://dnes.dir.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!