28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:00, 12 октомври 20201min

Отбелязваме Световния ден за борба с артрита

artrit

Днес отбелязваме световния ден за борба с едно от най-разпространените ревматични заболявания – артрита.

Диагностицираните у нас са над 100 000 души, а голяма част от тях остават без лечение заради липсата на ревматолози в седем областни града.

В градовете Силистра, Разград, Хасково, Габрово, Благоевград, Кърджали и Кюстендил няма нито един практикуващ ревматолог. В страната с възрастни пациенти работят около 150 такива и 11 детски лекари.

Почти всички обаче са съсредоточени само в няколко града, казва професор Румен Стоилов от столичната болница „Свети Иван Рилски“:

„Имаме 20-30 души, които специализират и в най скоро време ще вземат специалност. Така, че ние като наситеност на глава от населението ще имаме достатъчно ревматолози. Проблемът е, че те са групирани в няколко големи града, главно София, Пловдив, Варна“.

Клиничните пътеки, по които се лекуват ревматичните заболявания са едни от най ниските в българското здравеопазване. Въпреки това ревматично болните пациенти у нас получават най-доброто лечение, съпоставимо със световните практики, казва професор Румен Стоилов:

„Около 10 хил. български граждани са болни от възпалителни ставни заболявания, от артрит. Лечението за миналата година струва  около сто милиона лева на касата“.

Ревматичните заболявания са сред основните причини  за неработоспособността на населението. Затова темата на световния ден, инициирана от европейската лига за борба с ревматизма тази година е – “Време за работа“, която има за цел да накара работодателите да подкрепят хората, страдащи от тези заболявания.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!