25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:02, 21 януари 20201min

Отбелязваме Бабинден по стар стил

babinden

Според българските традиции и обичаи, на Бабинден почитаме „бабите“, които навремето са помагали при раждането на децата, както и младите жени, които са раждали. Поновому празникът се отбелязва на 8 януари, но почти навсякъде в страната продължават да го честват на 21 януари, когато е официалният Ден на родилната помощ. Празникът се е запазил през годините, а през Възраждането е бил на изключителна почит. На 08/21.01 целуваме ръка на жената, помогнала рожбата ни да види бял свят. В по-стари времена жената, която е израждала децата, е била възрастна жена, баба. Оттук идва и наименованието на празника Бабинден. Бабинден е последният празник, чиято обредност е свързана с вярата в продуциращата сила на водата. А водата, както се вярва, е първоосновата на света. Водата тече бързо, отмива всичко лошо, извор е на живот и плодородие.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!