28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Орденът, който олицетворява България

orden sv sv kiril i metodii

 Това е бил първият орден в историята ни

[dropcap]В[/dropcap] първата година от обявяването на Независимостта на България Цар Фердинанд е учредил ордена „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“.

За онези, които го получавали, той бил още по – специален, защото са го притежавали до смъртта си.

Бройките са били 15. Когато почине даден притежател на ордена, той трябвало да бъде върнат и държавният глава вече можел да го връчва на следващ българин, обяснява преподавателят в Историческия факултет на Великотърновския университет проф. Милко Палангурски.

Сред условията било, че могат да ти връчат този орден само ако притежаваш всички други най-високи степени на български ордени.

„Тоест, допускът, така да се каже, до този орден, е изключително труден. Трябва човек да  е заслужил пред нацията.“

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Това, че държавата си има орден, който владетелят връчва, е едно от доказателствата за нейната независимост, казва проф. Палангурски.

„Той е орденът, който олицетворява България.“

Орденът „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ се пази в трезорите на БНБ и рядко се показва.

В оригиналния си вид орденът вече не съществува. Заменен е донякъде с едноименния орган, който връчва президентът, но по-скоро с духовна насоченост, за разлика от първоначалния вариант, при който е имало политически и дипломатически мотиви за връчване.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!