24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Общините ще забраняват замърсяващи автомобили в определени зони

Air pollution from vehicle exhaust pipe on road
[dropcap]О[/dropcap]бщините ще имат право с наредби да въвеждат зони с ниски емисии на въглероден двуокис и да забраняват в тях движение на коли, които замърсят въздуха над определени норми. Това реши Народното събрание с приетите на първо четене промени Закона за чистотата на атмосферния въздух, съобщи БНР.

Мярката ще се прилага за общините, където автомобилният трафик е по-интензивен и транспортните средства оказват по-голямо влияние върху качеството на въздуха. Ограничението ще е на база екологичната категория на превозните средства, която предстои да се прецизира с въвеждане на екостикери от юли, давани при годишния технически преглед.

Ще бъдат въведени 5 екологични групи, като в екостикери ще има и чип с информация за превозното средство, екологичната група и собственика.

С промените в закона депутатите прехвърлиха на местните власти почти цялата отговорност за въвеждането на ограниченията. Според текстовете общините ще определят зоните, в които движението ще се ограничава.
Решението за прилагане на мярката ще се одобрява от общинския съвет, който и е в правото си да прецени коя категория превозни средства да спре.

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!