28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Община Пещера стартира проект IMPULSE за улесняване на онлайн идентификацията в публичните услуги

obshtina Peshtera

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Проектът има за цел да разработи технология, способна да провери самоличността на гражданите по време на процесите, които възникват в рамките на предоставяните електронни услуги от страна на публичните органи по един сигурен, лесен и поверителен начин. Това е проект IMPULSE (Управление на идентичността в публичните услуги), европейска инициатива, финансирана по програма за научни изследвания Хоризонт 2020 с бюджет от около 4 милион евро с участието на 16 организации от 9 държави.

Настоящата здравна криза по целия свят доведе до ограничаване на всякакви лични контакти и взаимоотношения, което пък ускори навлизането на дигиталните технологии във всяка една сфера на дейност. Проект IMPULSE цели да предостави инструмент, който да улесни дигитализацията на публичния сектор в Европа.

Шестнадесетте партньора, които съставляват един мултидисциплинарен консорциум ще създадат инструмент, който да отговаря на всички етичните, правни и социални изисквания така, че да може да бъде използван в публичните услуги навсякъде в Европейския Съюз, без значение от култура и степен на дигитализация. Комбинацията от изкуствен интелект и блокчейн ще доведе до технологично предимство пред повечето съществуващи технологии в наши дни.

Консорциумът се състои от партньорски организации от Испания, Италия, Австрия, България, Германия, Финландия, Исландия, Франция и Дания.

Представител от българска страна е Община Пещера, с бюджет по проекта от 106 хил. евро, който се финансира изцяло от програма за научни изследвания Хоризонт 2020.

Според Георги Симеонов, експерт в Община Пещера,

Проект IMPULSE беше разработен с ясната цел да допринесе за улесняване достъпа на гражданите до електронните услуги, предлагани от Общината, спазвайки максимално сигурността на гражданите и опазването на техните лични данни в този процес.

Иновативният елемент на проект IMPULSE се фокусира върху съчетаването на две от най-обещаващите технологии в наши дни – изкуствен интелект и блокчейн мрежите, за да се подобри управлението на дигиталната идентичност и електронната идентификация в публичния сектор. Д

Повечето граждани притежават електронна идентичност, с която да извършват  удостоверяване пред съответните администрации; въпреки това, нейната употреба е неудобна заради липсата на лесен и разбираем интерфейс. За да бъде преодоляно това неудобство, проект IMPULSE ще разработи техники за лицево разпознаване и валидиране на документи, базирани на изкуствен интелект, за да се улеснят процесите по електронна идентификация.

В допълнение, технологията блокчейн и употребата на интелигентни договори ще добавят надеждност в този процес, предоставящ различни механизми за идентификация на потребителите, без да има необходимост от разкриване на личните им данни пред трети страни. По този начин, гражданите ще имат пълен контрол върху личните си данни, като в същото време ще могат да  се верифицират по всяко време пред съответната публична институция.

16 организации с различни профили

В проект IMPULSE участват следните партньорски организации:  Градиант от Испания, която е координатор на проекта,  технически университет ЛУТ (Финландия); Агенция за европейска интеграция и икономическо развитие (Австрия); Асоциация на клъстера за конкурентоспособност на сигурните електронни транзакции (Франция); Община Орхус (Дания); Отдел за държавна сигурност (Испания); Община Хихон (Испания); Община Пещера (България); Общинска администрация на гр. Рейкявик (Исландия); Италиански съюз на търговски, промишлени, занаятчийски и земеделски камари (Италия); Сайбъретикс Лаб (Италия); Аличе Биометрикс (Испания); Институт за изследвания и иновации на Фраунхофер (Германия); Трий Технолъджи (Испания); Инфочерт (Италия); Германски институт по стандартизация (Германия).


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!