16 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков17:44, 6 септември 20201min

Николай Илчевски: Ние сме все войводи

nikolay ilchevski

„Аз не намирам драма в това хората да бъдат на различни политически мнения и на различни мнения по големите обществени теми и по големите събития, които се случват“, каза за „Хоризонт“ писателят Николай Илчевски, за когото полифонията в мненията е „дори здравословна“.

Стадното чувство, което е при други държави, други народи, азиатски, на нас ни липсва. Ние сме все войводи, но това само в определeни случаи е лошо, отбеляза писателят в предаването „12+3“.

„6-ти септември, 5-ти септември, цялата тази гореща, предходна година, когато се заформя Съединението – ние се оказваме доста обединени и то в Източна Румелия. Нека не забравяме, че София и Княжество България доста мързеливо посрещат и съпреживяват този акт“, подчерта Николай Илчевски. „Захари Стоянов е част от онези хора, които свършват своята интелектуална работа, да запалят чрез слово нещата, но на практика се оказва доста слаб в действията“, допълни той.

Не е било толкова водевилно нашето Съединение, колкото ни се иска чрез документите сега да го прочетем, посочи Николай Илчевски.

Националният идеал във всеки човек и идеалите на всеки човек правят нещата, изтъкна още писателят.

„При много нации е така – колкото по-лесно се живее, толкова това чувство закърнява и обратно – в трудни моменти солидарността излиза от пепелта като жар.“

Николай Илчевски е автор на книгите „Къща от камъни“, „Металургия на думите“, „Записки от селската кръчма“, „Пловдив най-най-най“.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!