29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

На 10 февруари пчеларите отбелязват своя празник

pchelar

[dropcap]Н[/dropcap]а 10 февруари пчеларите отбелязват своя празник.

Този занаят се смята за един от най-сложните, според старите българи. Православната църква чества паметта на св. свещеномъченик Харалампий и света мъченица Валентина.

Св. Харалампий – светецът лечител, който според поверието е господар над всички болести и особено на чумата.Той е бил епископ в гр. Магнезий. С делата и проповедите си той не се харесвал на тогавашната власт и бил изправен пред градския съд, за да се разкае и отрече от своя Господ.

Снимка : pixabay

Хвърлен в тъмница, той бил подложен на нечовешки мъки, но изцелен от раните си с Божията сила. Когато видели това чудо, много езичници повярвали в Исус и се отрекли от старите идоли. А светецът продължил да проповядва и да прави чудеса до кончината си.

Според преданието още приживе Св. Харалампий открил целебните свойства на меда, затова точно на неговия празник се освещава мед. Това е единственият ден в годината, в който в църквата се освещава мед. Този мед се счита за специален и не се ползва за ежедневна употреба, с него се лекуват различни болести.

До днес голяма част от пчелите са слабо изучени. Най-известният представител на семейството е медоносната пчела, която от древността се използва от хората с цел добив на пчелен мед. В някои части на света е развито и подвижно пчеларство, при което земеделците наемат пчелни семейства, които да бъдат настанени в близост до засетите блокове с цъфтящи култури.

ОБИЧАЙ

На Св. Харалампий се освещава медът в храмовете

Рано сутринта стопанките изпичат специален хляб и три кравайчета, намазани с мед. Взимат паничка мед и заедно с хляба и кравайчетата ги отнасят в черквата, където свещеникът ги освещава.

От този мед запазват за цяр през годината. С него лекуват обриви, шарка, рани по тялото, намазват челата на децата, за да не се разболяват, а от хляба раздават на три съседски къщи.
Едно от приготвените специално за празника кравайчета хвърлят на покрива на къщата „за чумата”, другото дават на животните вкъщи, а третото на децата.

Снимка : pixabay

И тъй като Свети Харалампий е и закрилник на пчелите, този ден се празнува и като ден на пчеларите. В денят преди празника в църквата се носи мед, който престоява там през цялата нощ, На другия ден бива осветен и се използва като ценно лекарство през цялата година.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!