28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

На 1 април е единствена по рода си изложба на гоблени в Пещера

goblen_2

[dropcap]П[/dropcap]ещера. На 1 април в градската художествена галерия ще бъде открита традиционната изложба на гоблени ушити от пещерки. Новината за  Peshtera prim  съобщи Митка Млячкова- уредник в културната иинституция.

„Интересът към тази инициатива е завиден, Към момента 20 дами са заявили участие. Ако има желаещи майстори на везаното платно, които искат да се включат, нека да се обадят на тел.0893532060“, каза Млячкова. „Веднъж започнеш ли, отказване няма – то е като хазарта. За едни това е мания, за други – терапия. Важното е, че е вид изкуство“ „, допълни тя и припомни, че  до 3 броя гоблени от участник за експозицията ще се приемат в галерията до 27 март.

Изложбата е единствена по рода си за Пещера и всеки запленен от гобленото изкуство я очаква с нетърпение. 

Инициативата датира от 2017 година.

Историята : 

През 1663г., по време на разточителното царуване на Луи XIV, в Париж е основана фабрика за гоблени, наела над 800 занаятчии за продукцията на гоблени за кралския двор. Особено прочута била тъкачната фабрика на Жан Гоблен в Париж, която по-късно станала лично притежание на Краля Слънце Луи ХІV. От името на Жан Гоблен се родила думата „гоблен“, с която днес наричаме това приложно изкуство.  Всъщност, бродираният гоблен според днешните понятия, се въвежда от германеца Якоб Вилер през ХІХв. Той превръща класическия тъкан гоблен в дизайн за бродирано изделие и печели овации в цяла тогавашна Европа. Неговите гоблени са изключително популярни и в България през ХХв., шият се с удоволствие и днес. Смята се, че творбите му са ненадминати шедьоври на това изкуство.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!