29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков11:49, 28 май 20201min

На Спасовден да си спомним за единствената жена-фурнаджия Мария / Мика / Станоева

furna

Пещера. На Спасовден празнуват и всички хлебари и сладкари.

За първи път празникът на хлебарите и сладкарите се чества официално през 1915 година по предложение на съюза Задруга на хляба.

В периода 1935-1944 година фурнаджийският занаят в Пещера е отлично развит защото в домовете няма домашни фурни, пише Анастас Пунев в своя Енциклопедичен речник. Всяко пещерско домакинство полза фурните за пекане на домашно приготвен хляб, зелници, баници, козунаци и сладки.  Не всички фурни в Пещера са произвеждали „готов“ хляб и закуски, тъй като някои са нямали подходящи условия.

Всеки ден фурнаджийските калфи и чираци разнасяли из града с черна ламаринена табла на глава закуски- известните пещерски катмерлии, симиди, кифли, банички, сусамови гевреци, понякога и мекици. Предлагали вкусотиите в училищните дворове, а в неделен и празничен ден в черковните дворове закуски „за помен“ или  „за раздаване“.

Тайната на вкусния хляб и закуски приготвяни в Пещера се криела в употребата на нахутена мая, която се приготвяла бавно и била за еднократна употреба, а не квас или пресована мая.

През военните години, когато брашно се дава срещу купон, продавачите на закуски изчезват, но значението на фурнаджиите нараства, пише Пунев. Майсторството им сега се измерва с това да се изпече хляб с добавка на примеси в брашното. Използвали се картофи, царевица, ръж или пшеница, купени на черна борса за да се увеличи грамажа на хляба.

В Пещера е имало 26 фурни разположени в различни части на града :

  • в „турската махала“ – Позарева, Хаджиандреева и Джурталкова
  • в “ сива махала“- Миндова, Томова, Джуркова, Кацарова и Дашинова
  • в  центъра – Чешмеджиева, Коралиева, Накова, Папазова, Рашкова, Кьосеиванова, Харизанова, Динчева, Величкова
  • в “ габер махала“ – Клисуранова, Здравчева, Пандова, Варсанова
  • в „пъдарница“ – Великова
  • в “ пане махала“ – Кикиндонова и Адамова
  • в “ червения квартал“ – Параскова

Някои от фурнаджиите през летния сезон са работили по горските стопанства или на курорта „Св. Константин“, други- за по-продължително време в други селища

Единствената жена фурнаджия в града е била Мария / Мика / Станоева.

Патронен празник на пещерските фурнаджии е бил 14 януари- Василовден.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!