29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков9:33, 17 октомври 20201min

Много хора няма да имат пожизнена втора пенсия

portfeyl

Много хора няма да имат право на пожизнена втора пенсия от частен фонд, тъй като няма да имат достатъчно натрупани средства. Това показват данните на универсалните пенсионни фондове. Те са направени на база приетата досега методика, че за да получава човек пожизнена втора пенсия, то размерът й трябва да бъде поне 15% от минималната.

Ако това условие не бъде изпълнено при пенсиониране хората могат да получат парите си или накуп, или разсрочено – продължение на няколко години.

Ако човек е осигуряван на минималния доход, за периода от 2002 г. до 2020 г., натрупаните средства за втора пенсия в личната му партида са 4029 лв., показват изчисленията. Тази сума обаче не е достатъчна за пожизнена пенсия.

Годините, които се предполага, че човек ще получава пожизнената си втора пенсия, още не са одобрени от Комисията за финансов надзор. Но според данни на Националния статистически институт средната продължителност на живота на жените е 78,6 години, а мъжете е само 71,5 г. Т.е. ако мъж се пенсионира на 65 г., би трябвало да взима пенсия средно 6,5 години.

Държавната пенсия, заедно със сумите от частните пенсионни фондове, трябва да осигурят близо 60% от последната заплата на човек преди пенсиониране. Ако човек се осигурява 40 години в НОИ, държавната му пенсия би трябвало да е 30-40% от последната заплата, показват сметките на частните пенсионни фондове.

istock
Снимка : istock

При 40 години осигуряване в универсален пенсионен фонд, той би трябвало да осигури пенсия от още 20% от последната заплата на човека. Но първите жени, които ще получат право на втора пенсия през 2021 г., ще са се осигурявали само 20 години в частен фонд. Затова техните втори пенсии ще са около 10% от последната им заплата.

Разчетите показват, че голяма част от първите жени, които ще получат втора пожизнена пенсия, ще взимат по 60 лв. на месец. Някои ще взимат по-големи суми, но много други ще трябва да вземат парите си наведнъж или разсрочено на няколко пъти.

Източник : / https://www.pariteni.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!