28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков15:10, 24 януари 20201min

Младенов : Финансови корекции и непригодна техника за почистване грозят Община Пещера

снимка пресконференция

Пещера. Финансови корекции по програма „Региони в растеж“ грозят Община Пещера, стана ясно след дадена днес пресконференция. Стана ясно, че сумата на санкциите е в размер на 453.000 лева. Като причина се посочва неправилно проведени процедури по избор на изпълнител на проектите. Според Младенов сумата може да бъде завишена при приемането на обектите.

Към момента продължава отчитането на самите проекти и няма верификация по всички разходи

каза градоначалникът. 116.000 лв. финансови корекции дължи Общината заради недостигнати 60% енергийни спестявания от санирането.

Пари ще се връщат заради липса на достъпна среда в санираните частни и обществени сгради. Ако проблемите не намерят решение може да се стигне до 100% възстановяване на отпуснатите по европроектите суми. Създадена е работна група от Общината, съвместно с МРРБ, за да се намери правилният метод за изграждане на съоръжения за достъпна среда.

Състоянието на машинния парк на ОП „ЧПОИ“ /Общинско предприятие „Чистота и поддържане на общинската инфраструктура / е незавидна. От изготвена справка е видно, че закупените втора употреба машини и техника за чистотата в града са в размер на 500.000 лева. Самосвал и камион за 300.000 лева са непригодни и нефункционални за градската среда и уличната мрежа. Налага се част от неупотребяваната техника да бъде продадена и с получените средства да бъде закупена нова. В Общината има договор за поддръжка на уличната мрежа в който цената за полагане на павета по улиците е 92 лева за квадратен метър. 43.60 лева на кв. м. пък е струвало на данъкоплатеца полагане на асфалтова настилка при нормална цена в диапазон от 22 до 28 лева. Изпратено е писмо до Фондацията, която към момента стопанисва Дом за възрастни хора, Център за деца без родителска грижа и Дневен център за деца с увреждания с което се иска прекратяване на дейността й. Стана ясно, че за консултантски услуги Фондацията усвоява годишно по 40.000 лева. Според Младенов, Общината е в състояние сама да извършва тези дейности. Съществуващият договор за управление на сградния фонд и съществуващ автопарк  е бил сключен без нужното за целта решение и съгласие от страна на Общински съвет- Пещера.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!