29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Медицинска сестра с автоимунно заболяване се реваксинира срещу Ковид-19

mbal pazardzhik

[dropcap]П[/dropcap]азарджик. Дарина Огнянова е старша медицинска сестра на Отделението по урология на МБАЛ-Пазарджик. Тя е от медиците в лечебното заведение, на които днес беше поставена втора доза от ваксината на Pfizer и BioNTech. До момента няма практически опит как ваксините срещу SARS-CoV-2 влияят върху хората с автоимунни заболявания, но въпреки това Дарина Огнянова решава да се имунизира.

20210211 090420„Преди 4 години бях диагностицирана с множествена склероза и склеодермия. Имам и други придружаващи заболявания като болест на Хашимото, Синдром на Рейно и пулмофиброза, но лекуващият ме ревматолог д-р Горанов ме посъветва да се ваксинирам, защото ваксината на Pfizer и BioNTech е безопасна за хората, страдащи от автоимунни заболявания. И аз реших да се имунизирам, защото се срещам с пациенти, които не знам дали не са носители на коронавируса. Освен това отделението, в което работя беше определено за триаж и през него преминаваха болни, които са съмнителни за COVID-19. Искам да предпазя себе си и семейството ми. Имах колебания дали да се ваксинирам. Дори бях решила да не си поставям ваксина срещу SARS-CoV-2, защото не знаех организмът ми как ще реагира като имам автоимунно заболяване.

След поставянето на първата доза от ваксината нямах странични реакции, освен лека отпадналост. Даже и ръката не ме боля на мястото на убождането. Преди поставянето на втората доза също имах малко притеснения дали няма да има странични ефекти, но реших да завърша ваксинацията си.“, сподели след реимунизацията Дарина Огнянова. Тя обаче не смята да проверява дали след ваксинирането ще има антитела.

„Искам да кажа на хората с автоимунни заболявания да не се притесняват от ваксинирането и да се имунизират, защото това е един вид защита. Ние не може да се затворим вкъщи и да не излизаме, а трябва да имаме и социални контакти. Смятам, че това е начинът да се предпазим“, допълни още медицинската сестра.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!