18 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:45, 13 октомври 20202min

Матея Иванов Терзиев – физиката е живот, а животът е физика

matey terziev

Пещера. В новото издание на играта , наречено „Педагогика“ се отдава почит на пещерските учители в качеството им на будители за просвещение. Днес https://e-peshtera.com представя личността на пореден пещерски будител и общественик :

Висша цел на физиците е да достигнат до онези универсални елементарни закони, с чиято помощ по чисто дедуктивен път може да се построи цялата Вселена.

Алберт Айнщайн

Матея Иванов Терзиев е роден на 26 юни 1936г. в Пещера. След завършване на средното си образование записва да учи специалност „Физика“ в Института за учители в Пловдив и след дипломирането си започва работа в Пещерската смесена гимназия. Той е учител по душа и физик по призвание, който оставя своя почерк върху педагогическото поприще в Пещера.

Известен със своята справедливост, за Матей Терзиев не съществува понятието „влиятелни връзки“. Неговите оценки са строги, справедливи и реални. За това и учениците му го даряват със своите уважение и почит. Матей Терзиев непрекъснато се усъвършенства и добива нови знания, които в последствие прилага в работата си. Предвид повишаване на квалификацията си, той е един от малцината за това време учители, които придобиват I-ви клас-квалификация. Считало се е, че така учителския състав е гаранция за високите резултати от учебно-възпитателния процес, а доказателство за това са многобройните възпитаници, приети за студенти и завършили успешно своето висше образование, впоследствие – с добра реализация в практиката.

Винаги всеотдаен, учителят Терзиев участва активно в живота на училището. Той е един от избраните за организация на открити уроци, които са били високо ценени за времето си от инспекторите на Министерство на Науката и Просветата. През 1969г. Матей Иванов Терзиев е главен учител по физика и носител на I-ви клас квалификация. Той изработва проект, под научното ръководство на проф. Петър Галанов- бивш преподавател по физика в Пещерската смесена гимназия, който по това време вече е ръководител на Физическия факултет в Софийския университет, за създаването на зала за програмиране в училище. Това е първият български клас-автомат КОМ-ПАГ/69, предназначен за програмиране и оценка на ученическите знания.

За тази цел, съвместно с професора, създават сборници със задачи по физика, които се разпространяват в училищата, а опитът на училището е проучен от учители в София, Русе и Пловдив, както и от физици от бившите страни от соц.-лагер ГДР, СССР, Чехословакия, Полша и Унгария. Отделно от това още преди въвеждането на информатиката като учебен предмет Матей Терзиев започва проучване на възможностите му. Под негово менторство със средства на общинския бюджет се закупуват първите три компютъра през учебната 1984/1985г., а в последствие и още пет от ПП „Братя Горови“.

Следващата стъпка е направена през 1987г., когато от пещерските предприятия са закупени още 7 броя персонални компютърни устройства, а през 1986г. залата е вече изцяло оборудване и пусната в експлоатация. Пръв преподавател по дисциплината Информатика става Матей Иванов Терзиев. Многобройни са и извънкласните дейности, организирани от преподавателя.

Матей Терзиев

Неизчерпаем източник на енергия, учителя става един от основните двигатели на образователния процес в града. Краят на житейския му път настъпва на 20 септември 2002г., но дирята , която оставя след себе си ще свети вечно.

Източници:

Попчев, Ст. “ Светла летопис 90 години Пещерска смесена гимназия СПУ, ЕСПУ, СОУ „Св.Климент Охридски 1907-1997г.“ – спомени на съвременници


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!