29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков9:48, 19 август 20201min

Малък астероид е преминал на по-малко от 3000 км от Земята

asteroid

Астероид с дължина от 3 до 6 метра е преминал на 2 950 километра от Земята в неделя. По данни на НАСА това е небесното тяло от този вид, което е прелетяло най-близо до нашата планета, откакто се водят наблюдения, предава „Франс прес“.

Ако се беше получил сблъсък, астероидът, кръстен 2020 GQ, нямаше да нанесе поражения. Но разпадането му в земната атмосфера щеше да породи огнено кълбо, метеор, обясниха в комюнике от Лабораторията за ракетни двигатели на НАСА.

Небесното тяло е прелетяло над южната част на Индийския океан в неделя в 7:08 часа българско време със скорост 12,3 метра в секунда. Астероидът е преминал на разстояние значително по-малко от геостационарната орбита от 36 000 километра, по която се движат повечето телекомуникационни спътници.

2020 GQ е бил забелязан 6 часа след като преминаването му с помощта на телескоп от обсерваторията в Паломар на Калифорнийския технически университет. Астероидът е бил наблюдаван под формата на дълга светеща диря в небето. НАСА изтъква, че небесни тела с подобни размери прелитат близо до Земята няколко пъти годишно.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!