29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Къде ще може да се гласува в чужбина- ясно до 13 март

The hand of man putting his vote in the ballot box.

На 13 март ще стане ясно къде ще могат да се гласуват българите в чужбина. За това се разбира от хронограмата на ЦИК за парламентарните избори, които са насрочени за 4 април.

Избирателна секция в чужбина се открива, ако в града има дипломатическо или консулско представителство на България. Секции извън посолствата се откриват само ако има поне 60 избиратели, подали заявление за държави извън ЕС. Освен това в много от случаите е необходимо и съгласие за откриване на избирателни секции от държавата в която те ще се намират.

Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на Европейския съюз, не може да надвишава 35.

От Министерството на външните работи съобщиха, че вече е наредено на посланиците да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори и за разкриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, така и извън тях. Работната група в МВнР изготвя проект на бюджет за провеждането на изборите в чужбина. Той трябва да предвиди необходимите средства за дезинфекция и защита на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии, съобразени с изискванията на някои държави за задължителен ПСР тест и/или карантина, както и обезпечаване с материали, които да гарантират стриктното прилагане на санитарния протокол, който предстои да бъде въведен от Министерството на здравеопазването.

Партиите ще подават документи за участие в изборите до 17 часа на 17 февруари, според хронограмата на ЦИК.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!