28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков11:38, 19 ноември 20201min

Кой има право на целева помощ за деца до 14 г. в условията на Covid-19

deca

Социалното министерство очаква повече семейства да се възползват от целевата помощ за деца до 14-годишна възраст, преминали на дистанционно обучение, без значение дали то се провежда в електронна среда. За едно дете помощта за цял месец е  610 лева, а за семейства с две и повече деца – 915 лева. Правителството разшири критериите за достъп до подпомагането.

Целевата помощ е за няколко категории семейства – тези, в които родител е в неплатен отпуск, за да гледа дете или деца до 14 години, които учат дистанционно, включително и самоосигуряващите се, които не могат да работят поради въведени ограничения. Средствата се полагат и на семейства, в които има безработен родител, който няма право на обезщетение от НОИ, или пък то е по-ниско от 610 лева.

Значително се повишава доходният критерий за достъп – той вече една и половина минимална заплата и така семействата с едно дете имат право на помощта, ако са с доход под 2745 лева, а тези две и повече деца  – с доход под 3660 лева.

За самоосигуряващите се изисква да подадат заявление в НАП за прекратяване на дейността, което може да се направи електронно.

Родителите трябва да имат уведомление от детската градина или училището, РЗИ или общината, че детето започва да учи от разстояние с решение на областен или общински щаб, или е поставено под карантина – като това могат да бъдат уведомления, изпратени по електронната поща, или публикувани в електронен дневник.

Изисква се служебна бележка, че родителят е в неплатен отпуск. Заявлението заедно с бележките се подават в Дирекция „Социално подпомагане“ – сканирани или снимани по имейл, по пощата или чрез системата за сигурно електронно връчване.

Одобрените ще получат средствата още на следващия месец. Сумите покриват дните, в които родителят е в неплатен отпуск.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!