28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков16:20, 11 февруари 20211min

Кой затвори Шантана в Пещера ?

cafe shantan

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Кафенетата в Пещера от 1901 до 1904 г. се помещавали в съществуващите кръчми. Разбираемо посещавали се само от мъжки персони, а женското присъствие било недопустимо. Силно изразената партийна пристрастност на собствениците предопределяла клиентската маса, имало за чиновници, интелигенция и т. н.

Знаете ли, че Пещера си имала и Кафе Шантан*? За да продължим, нека изясним значението на тази остаряла дума : Шантан – Увеселително заведение с певица, бар, кафене.

Заведението било открито за посетители през 1904 г. в помещение до Стара река на дн. пл.“България“. Певачки и музиканти привличали пещерцското мъжко съсловие като магнит. Някои от клиентите се увличали та оставали там с дни. По него време в Шантана свири и пее известния в страната Парушев, който по-късно преориентира своя бизнес в продаване на песнопойки по пазарите.

Разбираемо не липсвали и пещерци загрижени за обществения ред и морал. Търпели що търпели, па рипнали да действат. Взели морала в свои ръце- дето се казва. Направили си събрание те, намерили пееро и мастило, открили грамотен челяк и написали Просба /б.р. молба, тъжба, апел, искане/.

Връчили те документа с прошението си на властите в Пещера с искането безапелационно да се закрие заведението, „което е станало причина някои добри граждани да поведе по дирите си.“ Резултат изглежда няма. Сиреч и на властниците се понравила атмосферата в Шантана.

Заели се с нелеката задача пещерските булки и невести. Влезли те силом в помещението. Въоръжени с тояги и сопи, решени да спасят мъжете си от грехопадението. Първи пострадали музикантите, от женската мъст не се спасили и певачките. Разпилели се ангелогласните, кротнали се мъжете пещерски. Останал сам без клиенти, кепенците на дюкяна треснал и чорбаджията. Така приключил всякакъв опит в този град да се внасят чужди моди и порядки.

Използани са исторически данни от Енциклопедичен речник Пещера на Анастас Б. Пунев

*Кафе шантан(Cafe chantant)-пеещо кафене, се появява в Париж, Франция около 1820г.по време на Belle epoque. В Англия тези развлекателни заведения се наричат Singing cafe. Известни кафе шантани има в Пера,квартал на Истанбул и са популярни като Kafesantan.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!