29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:41, 7 октомври 20202min

Катерина Димитрова Атанасова-когато математиката е религия

katerina Dimitrova

Пещера. Катерина Димитрова Атанасова е първият представен учител в новото издание на „Възрожденско приключение – Педагогика“. Тя е избрана от организаторите за начало на инициативата, заради безусловната си отдаденост на професията.

Ето и информацията за славната математичка: „Катерина Димитрова Атанасова-когато математиката е религия“.

„Не съм специалист по математика, а само неин почитател, нещастник, влюбен в най-красивата от всички науки“

Пол Валери

Катерина Димитрова

Катерина Димитрова Атанасова е родена на 30 декември 1933г. в с. Ново село, общ. Стамболийски. Завършва висшето си образование със специалност „Математика“. Притежава фундаментални знания в математическите области: алгебра и теория на числата, геометрия, диференциално и интегрално смятане, вероятности и статистика, числени методи, диференциални уравнения и др. Считана е за феноменален преподавател на математическите науки.

Сред имената на тези, на които Катерина Атанасова е преподавала личат имена на доценти, професори, министри, научни ръководители, инженери… Нейни ученици се представят блестящо на състезания и изпити по математика. Изключително стриктна и взискателна, тя поставя своята дисциплина преди всичко и изисква пълна отдаденост към нея от своите възпитаници. Заради строгите си, но изключително ефективни педагогически методи, с които работи, тя получава прякор, чието значение в преносен смисъл означава противоречива личност, за която не можеш категорично да прецениш дали ти харесва или не.

„Другарката Атанасова“, както е наричана и до днес от своите ученици води изключително аскетичен и скромен начин на живот. Способността й да привлича силни чувства към своята особа е забележителна. Тя е силно обичана и недолюбвана едновременно, но това, което безапелационно е заслужила с труда си от пещерската общественост е уважение и почит.Отказва назначение като преподавател в катедра на СУ „Климент Охридски“ с мотива, че е ангажирана да подготвя добре бъдещите кандидат-студенти. Остава на работа в Пещера до последно.

След своето пенсиониране Катерина Атанасова продължава да живее в Пещера, но обстоятелства от лично и здравословно естество я принуждават да се завърне в родното си Ново село.

На 12 април 2020г. свършват земните й дни. Никой не умира истински, докато живее в паметта на другите, а животът за Катерина Атанасова продължава в ярките ученически спомени за нея.

Поклон пред паметта й!

П.П. Специални благодарности на Кметство с. Ново село за съдействието!“

Припомняме, че с новото издание на играта , наречено „Педагогика“ се отдава почит на пещерските учители в кочеството им на будители за просвещение. Ежедневните награди, осигурени от организаторите за всяко споделяне на клип в социалната мрежа е книга с личен автограф от пещерски автор, а голямата награда е петзвездна спа-почивка за двама. Тя ще се изтегли точно в Деня на народните будители 1 ноември и в нея могат да участват всички, дали верен отговор на въпросите в играта. Жребият определи първия печеливш да е от Пещера. Играта се организира със съдействието на главния библиотекар към Библиотеката към НЧ „Развитие-1873“ Богдана Сиракова.

Източник : / https://e-peshtera.com


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!