29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:58, 30 октомври 20201min

Йордан Василев Ангелчов – принципи на челно място

yordan angelchov

Пещера. В новото издание на играта , наречено „Педагогика“ се отдава почит на пещерските учители в качеството им на будители за просвещение. Днес https://e-peshtera.com представя личността на пореден пещерски будител и общественик :

Педагогът е човекът, който прави трудните неща лесни.

Ралф Уолдо Емерсон

Йордан Василев Ангелчов е роден на 1927г. в с. Радилово, Пещерско. Завършва средно-специално образование във Велинград. През 1949г. завършва Институт за начални учители и започва да работи като учител в Батак , местността Беглика до 1950г. След това отбива военна служба в ШЗО „Христо Ботев“ и пехотно поделение от 1950г. до 1955г.

Завръща се към учителската професия през 1955г и работи като учител начално отделение в с. Исперихово до 1958г. След това започва работа като начален учител в НУ „Алеко Константинов“ в Пещера и дава своя съществен принос за развитието на училището и подобряване на учебно-възпитателната работа.

Йордан Ангелчов проявява и изключително активна обществена дейност. През периода 1958-1963г. е избиран за съдебен заседател, а в периода 1976-1979г. е и общински съветник. Създава десетки публикации във вестниците „Родопска искра“ и „Септемврийско знаме“ с историческа и обществена насоченост. През 1973г. става и съавтор в книгата „Страници из миналото на град Пещера“.

За своите ученици, колеги и познати учителят Ангелчов остава символ на принципност и честност в обучението, работата и живота. С работата и изследванията си той оставя следа в културния и обществен живот на града.

Земният му път приключва на 26 ноември 2008г. в Пещера.

 

Използвана литература: – Пунев, Ан. „Енциклопедичен речник на Пещера“ – Попчев, Ст. „150 години светско училище в Пещера“


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!